Vyberte stranu

Suroviny

Cesto
múka hladká špeciál 400 g
cukor práškový 200 g
maslo 250 g
žĺtky 2 ks
citrónová kôra strúhaná 1 ks
Plnka
marhuľový, ríbezľový alebo šípkový džem
práškový cukor zmiešaný s vanilkovým cukrom na posypanie

Postup

Múku zmiešame s cukrom, pridáme žĺtka, zmäknuté nakrájané maslo a nastrúhanú citrónovú kôru. Cesto dobre vypracujeme, prikryjeme fóliou a necháme min. 2 hodiny odpočinúť v chladničke. Potom vyberieme, na pomúčenej doske vyvaľkáme, formičkou vykrajujeme kolieska a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na polovici koliesok vykrojíme menšou formičkou v strede malé koliesko. Pečieme v predhriatej rúre na 180°C asi 10 – 12 min. dozlatista. Kolieska s otvorom v strede ešte teplé obalíme z jednej strany v cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom. Po vychladnutí potrieme plné kolieska džemom a zlepíme ich s vykrajovanými kolieskami z nepocukrovanej strany.

  • počet porcií 30 ks
  • čas prípravy 30 min. + 2 hod.
  • čas pečenia 10 – 12 min.
  • teplota rúry 180°C

 

ZDROJ: Kniha Tradičné račianske koláče
Share This